Barcelona: Invertir o no en un apartament turístic?

03/01/2019 16:39:05 / per Shree Magdani

 banner: invertir o no en un apartament turístic en Barcelona

El turisme a Barcelona creix i creix. La mateixa ciutat atrau turistes i viatgers de tot el mon, tots necessiten un lloc on quedar-se. Una gran majoria d’aquests turistes opten per quedar-se a un apartament enlloc d’un hotel. En la major part pels costos, però també per l’experiència. Sentir com si estiguessis a casa, anant i venint com vulguis i no haver-se de preocupar per veïns sorollosos són algunes de les raons.

Noves normes i regulacions

Recentment el govern català ha introduït noves regulacions per estabilitzar i gestionar la gran quantitat de lloguers de curta durada disponibles pel públic, turistes inclosos. Això significa que és molt més difícil obtenir una llicència per aquest tipus de propietat, PERO no és impossible SI segueixes els procediments correctes.

Les regulacions són extremadament complexes, i són diferents de districte a districte. És important saber a quin districte voldries invertir i si seria beneficiós o no pel teu tipus de propietat. Parlant en general, tan sols pots llogar la teva propietat a turistes (de manera legal) si tens una llicència de l’ajuntament. A zones com el Barri Gòtic o Ciutat Vella l’ajuntament no dona més llicències, de manera que comprar una propietat que ja la tingui és la teva única opció.

Això, evidentment, té implicacions en el cost, però si les àrees que hem mencionat són les desitjades per tenir el teu apartament, hi ha maneres d’obtenir la propietat de manera legal.

Barcelona i Eixample vista

A altres àrees hi ha condicions diverses que determinen quan es donarà una llicència. I a totes les àrees de Barcelona has de tenir un permís del govern regional per començar aquesta activitat si ho vols fer de manera legal. La gent et pot dir que aquestes llicències no són importants, i que tothom lloga sense importar-li. Faries be d’ignorar aquesta gent, i consultar tot amb el teu advocat abans de comprar.

Tingues en compte que si intentes llogar sense tenir permís, corres el risc de ser denunciat a les autoritats (els veïns enfadats amb turistes sorollosos solen denunciar) i si passa qualsevol cosa a un turista que es queda al teu apartament sense llicència, pots tenir problemes seriosos.

 

Ara que tinc la meva propietat, com la poso al mercat?

Doncs és molt senzill: o be pots assumir el risc de gestionar l’apartament tu mateix, on ets el responsable de llistar els apartaments, mantenir-los i organitzar els check-in i check-out o entregar-los a una empresa de gestió especialitzada en apartaments turístics.

N’hi ha moltes a Barcelona, però és important recopilar fets abans de firmar un contracte amb una empresa que potser no arribarà a maximitzar els teus beneficis. També és extremadament important que cuidin del teu apartament. Pots rebre un ampli marge de beneficis, però també és crucial que la gent que identifiquin no sigui aquella que destruirà la teva propietat, desobeixi les normes i faci decréixer el valor del teu apartament.

Si resideixes fora d’Europa i ets propietari i no estàs segur de firmar un contracte amb una agència de gestió de la propietat, pot ser que sigui per que l’empresa tingui petits indicadors que mostren que no arribarà al seu objectiu general, ja sigui per tenir una marca pobre o per tenir unes previsions de beneficis massa optimistes sense tenir proves d’haver-hi arribat en el passat.

Aqui tens les senyals clau que poden presagiar problemes quan consideris les teves opcions.

  • Preocupant-se per Il·lustració de PropietatAgències que no tenen prou cura a l’hora de sel·leccionar els clients de lloguer, el que pot resultar de desgast que els propietaris acaben pagant.
  • Agències que lloguen apartaments a curt termini sense tenir el contracte firmat amb el turista tot i ser obligatori. Això exposa el propietari a un problema en potencia si l’hoste decideix quedar-se a l’apartament pel motiu que sigui. Les multes poden arribar als 30,000€ per lloguers vocacionals il·legals. 
  • Agències que només promocionen propietats i no ofereixen serveis de gestió. Això pot resultar acceptable per propietaris que viuen a Barcelona, però no és la solució per propietaris que no hi visquin. Els propietaris que decideixin gestionar les seves pròpies propietats són responsables d’obtenir els permisos adequats del govern.

Tot i la creixent competència encara és possible tenir èxit a l’hora de comprar propietats a Barcelona i llogar-les per estades curtes. La diferència és que si be en el passat l’èxit estava gairebé garantit ara demana un enfocament més intel·ligent casat amb unes expectatives més realistes. Sigues llest a l’hora d’obtenir una llicència de lloguer i gestionar la taxa turística

 

Vols saber quin seria el teu retorn d’inversió si inverteixes?   Fes clic aquí per descobrir-ho

 

Temes: gestió de la propietat

Shree Magdani

Escrit per Shree Magdani